Skip to main content

Over
Gamewijzer

Wie maakt Gamewijzer?

Bij Gamewijzer vind je alles wat je als opvoeder wilt weten over populaire games. De informatie wordt samengesteld door het NICAM: de organisatie achter Kijkwijzer en één van de uitvoerende krachten achter het PEGI systeem. Vanuit deze expertise bieden we ouders een handvat voor het omgaan met gamende kinderen.

Wat vind je bij Gamewijzer?

Populaire games

Wij signaleren welke games populair zijn onder kinderen en jongeren. Deze games krijgen een Gamewijzer: een overzicht van alles wat je als opvoeder over deze game moet weten. 

Welke games populair zijn bepalen we op basis van verkoop- en downloadcijfers en feedback van consumenten. Ouders kunnen contact opnemen als ze een game missen waarover zij méér willen weten.

Alles wat je moet weten, op één plek

Voordat onze redactie een Gamewijzer schrijft, spelen we een game ook echt zelf. We analyseren de game op verschillende aspecten: niet alleen op inhoud maar ook externe factoren zoals online gameplay, advertenties en in-game aankopen. We geven daarbij praktische tips over hoe je met deze factoren kunt omgaan.

Waar gaat de game over?

We vertellen je waar de game over gaat, en wat het doel is. Sommige games hebben een begin, midden en eind. Andere games hebben geen verhaal maar verschillende modes, elk met hun eigen uitdagingen.

Wat is het leeftijdsadvies?

Je leest wat het PEGI leeftijdsadvies van de game is, en waarom. Zit er grof taalgebruik in, of geweld? En hoe ziet dat geweld er dan uit? 

Welke afspraken maak je over schermtijd?

Sommige games kunnen op pauze, maar bij veel populaire games is dat niet zo eenvoudig. Als je ‘zo maar’ stopt verlies je. Wij leggen uit hoe je afspraken maakt over deze games.

Kun je geld uitgeven?

Het verkopen van extra’s is het verdienmodel van veel populaire games. Elke Gamewijzer vertelt je daarom of kinderen geld uit kunnen geven in een game, en waaraan.

Met wie hebben ze contact?

Ontdek of je kinderen in contact kunnen komen met vreemden en zo ja, hoe je ouderlijk toezicht hierop instelt. 

… en nog veel meer

Van een gamewoordenboek met de belangrijkste termen tot stap-voor-stap handleidingen, posters voor op je koelkast en tips van experts. Gamewijzer verzamelt alles wat je moet weten op één plek.