Skip to main content

Wat is Twitch?
Wat zijn de risico’s? En wat kun je hier aan doen?

Twitch is een streamingdienst voor games. Mensen die een game spelen (streamers) zenden dit live uit via Twitch en trekken soms miljoenen kijkers.

Wat is er te zien?

Tijdens een stream zie je hoe iemand een game speelt. Dit kunnen allerlei games zijn, van Minecraft tot Fortnite of Call of Duty. Soms zie je de speler zelf ook in beeld. Tijdens de stream wordt gepraat – meestal in het Engels – en er is een live chat voor alle kijkers.

Wat zijn de risico’s?

Beelden van games met hoge leeftijdsadviezen

Kinderen kunnen kijken naar games waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn. Je kunt op Twitch namelijk niet zien welk leeftijdsadvies de games hebben, en ze worden allemaal door elkaar getoond op de startpagina.

Grof taalgebruik in chat

In de chat kunnen scheldwoorden en vervelende opmerkingen voorkomen. Ook de streamer zelf kan nare uitspraken doen of grove taal gebruiken. Dit is van tevoren niet goed in te schatten. Ook zijn chats niet afgeschermd: je kunt altijd meelezen, ook als je geen account hebt.

Geld doneren

Kijkers kunnen geld uitgeven aan Twitch en aan hun favoriete streamers. Veel streamers verdienen zo geld aan Twitch. Om een donatie te kunnen doen (of mee te chatten) moet je een account hebben. Geld maak je over via PayPal of Amazon.

Een van de manieren om geld te doneren aan streamers is via Bits, een soort virtuele munt. Bits geef je via de chat en koop je via Twitch. Een deel van de opbrengst van Bits gaat naar het platform zelf.

Wat kun je doen?

Zoek het PEGI leeftijdsadvies op

Zoek het PEGI leeftijdsadvies van games op en spreek af naar welke games je kind mag kijken. Kijk en luister af en toe mee.

Maak een kindprofiel aan

Je kunt een kindprofiel aanmaken op Twitch, maar alleen als je éérst zelf een account aanmaakt als ouder. En een account is dus niet nodig om streams te kijken en chat te lezen.

Maak afspraken over geld

Maak afspraken over het doneren van geld en besef je dat streamers grote idolen kunnen zijn voor kinderen.