Skip to main content

Roblox

Roblox wordt vaak gezien als een game, maar eigenlijk is Roblox een platform waar miljoenen (door spelers gemaakte) games worden verzameld, aangeboden en gespeeld. Roblox draait vooral om sociale interactie tussen vrienden én vreemden. Je kunt er geld uitgeven en er kunnen spellen op staan met schadelijke elementen zoals geweld en enge beelden.


Er staan verschillende soorten games op Roblox. Populaire genres zijn bijvoorbeeld ‘escape games’, waarbij je uit een huis moet ontsnappen terwijl er een moordenaar rondloopt. Er zijn ook digitale versies van verstoppertje, spelletjes waarin je dieren moet verzorgen en varianten van populaire andere games, zoals Fortnite en Minecraft. Het aanbod is enorm.

Details

  • PEGI leeftijdsadvies

  • Schermtijd

    Verschilt per Roblox-spel
  • Releasedatum

    1-9-2006

  • Beschikbaar op

    • PC
    • Xbox One
    • Xbox Series S|X
    • Playstation 4
    • Playstation 5
    • Smartphones (App Store, Google Play Store)
  • Uitgever

    Roblox Corporation

Leeftijdsadvies

Op Roblox vind je vooral spellen die door gebruikers zélf gemaakt worden. Daar geeft een organisatie als PEGI geen leeftijdsadvies bij. PEGI kan namelijk niet inschatten wat gebruikers precies gaan maken in Roblox. In plaats van een leeftijdsadvies geeft PEGI daarom een oranje waarschuwing in de vorm van een uitroepteken. Dat betekent: ouderlijk toezicht gewenst.

De maker van Roblox probeert zelf wel aan te geven of iets voor alle leeftijden is, of bijvoorbeeld voor 13 jaar en ouder. Maar er is geen organisatie die op deze adviezen toeziet. 

PEGI uitroepteken (ouders opgelet)

Schermtijd afspreken

Sommige spelletjes op Roblox kunnen gewoon op pauze, of je kunt ze zonder problemen afsluiten en later opnieuw opstarten. Andere spelletjes kun je niét zo maar stilzetten, bijvoorbeeld omdat je dan een wedstrijdje tegen andere spelers verliest.

Vraag thuis na wat voor spelletje je kind op Roblox speelt: baseer daarop je afspraken over schermtijd. 

Let ook hierop

Online spelen en chatten

Roblox is voor veel kinderen een sociale activiteit: je speelt de spellen met anderen en praat met hen via chat. Overigens filtert Roblox automatisch scheldwoorden uit de chat en verandert die in ‘###’. Maar via chat kunnen kinderen toch in aanraking komen met ongepast gedrag.

Via de account-instellingen kun je chat overigens uit zetten, of aangeven dat je alleen met vrienden wilt communiceren.

Geld uitgeven

Alle spelletjes in Roblox speel je met je eigen ‘avatar’: een poppetje dat je helemaal kunt aankleden zoals jij wilt. Maar kleding en accessoires voor je avatar kosten, net als sommige populaire spellen, zogenaamde Robux. Robux is virtueel geld dat met écht geld aangeschaft kan worden. Je kunt zelfs Robux tegoedkaarten kopen in de supermarkt of speelgoedwinkel.

In Roblox zelf is ook een soort beurs of marktplaats waar je items en Robux kunt verhandelen. Het komt voor dat spelers hierbij bedrogen worden: je kunt de bedriegende speler dan rapporteren voor ‘scamming’.

Als je Roblox Premium koopt, ontvang je verschillende extra’s en krijg je maandelijks Robux ‘zakgeld’.

Prijzenoverzicht voor Robux
Roblox Marketplace
Roblox Premium prijzenoverzicht

Geld verdienen

In Roblox vind je een marktplaats waar je in items en Robux kunt handelen. Ook kun je Robux verdienen aan het maken van games. 

Maar: dit lijkt makkelijker dan het is. Je verdient pas wat als je game echt populair wordt, en er staan miljoenen games op Roblox. Zie daar maar eens tussenuit te springen. Ook kun je je Robux pas laten omzetten naar echt geld als je er 30.000 hebt (zo’n 100 euro). Tot slot zijn er wettelijke regels die bepalen of jij ook echt geld kunt verdienen. 

Lees ook:

Een analyse van de Volkskrant laat zien hoe de economie van Roblox werkt vóór Roblox Corporation, en tégen kinderen.