Skip to main content

Betalen om online te gamen – hoe zit dat?

Op consoles (Nintendo Switch, Xbox, en PlayStation) moet je soms betalen om online te kunnen gamen. Terwijl je voor een game zelf misschien ook al betaald hebt. 

De abonnementen koop je via tegoedkaarten maar ook via creditcard. Let op: koop je zo’n abonnement met je creditcard, dan loopt het automatisch door. Ook zul je je creditcard moeten koppelen aan een account.

Voorkom dat je kind allerlei in-game aankopen kan doen via dit account en stel ouderlijk toezicht in.

Nintendo Online

In sommige games op de Nintendo Switch kun je online spelen, met of tegen anderen. Bijvoorbeeld in Super Mario Bros. Wonder, Mario Kart of Animal Crossing: New Horizons. Maar: dan heb je wel een abonnement nodig op Nintendo Online. 

Een Nintendo Online abonnement loopt een vast aantal maanden. Met het abonnement kun je:

  • online gamen met of tegen andere spelers
  • toegang krijgen tot een collectie retro games
  • een app downloaden en chatten met vrienden
  • gebruik maken van speciale aanbiedingen

Als je géén Nintendo Online abonnement hebt, kun je vrijwel alle games nog steeds spelen. Maar sommige functies, zoals chatten of spelen met anderen, zijn dan niet beschikbaar.

PlayStation Plus

Als je op je PlayStation een online multiplayer game wil spelen, is soms een PlayStation Plus abonnement vereist. Niet altijd: de gratis games Call of Duty: Warzone of Rocket League kun je bijvoorbeeld gewoon spelen zonder abonnement. Maar in GTA Online en EA Sports FC 24 kun je het niet tegen andere spelers opnemen zonder extra te betalen. 

Er zijn 3 verschillende PlayStation Plus abonnementen: PlayStation Plus Essential, Extra of Premium. Hoe duurder het abonnement, hoe meer je er voor krijgt: bij Extra en Premium krijg je bijvoorbeeld ook toegang tot een brede collectie games die je ‘gratis’ speelt zo lang je abonnement loopt.

Xbox Game Pass

Net als op de PlayStation en Switch heb je op de Xbox een abonnement nodig om (sommige) multiplayer games online te spelen. Zo’n abonnement heet de Xbox Game Pass. Er zijn verschillende soorten voor op je Xbox console:

  • Game Pass Core: de goedkoopste variant. Hiermee kun je online gamen, maar dat is het.
  • Game Pass Ultimate: deze is duurder maar geeft ook toegang tot een enorm aanbod games. Die speel je ‘gratis’ zolang je abonnement loopt. Een soort Netflix voor games, dus.