Skip to main content

FIFA 23

De FIFA serie is een reeks voetbalspellen. Elk jaar verschijnt er een nieuwe editie met daarin de spelers van dat moment. FIFA spelen is ook een populaire e-sport met officiële competities.


In FIFA 23 (en zijn voorgangers) speel je voetbalwedstrijden met de teams en spelers van het moment. In Career Mode bouw je een heuse voetbalcarrière op met een bestaand team. Een populair onderdeel in FIFA-games is ‘FIFA Ultimate Team’: hierin stel je zelf een zo goed mogelijk team samen van allerlei spelers, van allerlei clubs.

Details


PEGI leeftijdsadvies

3In-Game Purchases (Includes Random Items)

 • Schermtijd

  Offline: game kan op pauze
  Online: aantal potjes

 • Beschikbaar op

  • Xbox Series X|S (30/09/2022)
  • Xbox One (30/09/2022)
  • PlayStation 4 (30/09/2022)
  • PlayStation 5 (30/09/2022)
  • PC (30/09/2022)
  • Stadia (30/09/2022)
 • Uitgever

  EA Swiss Sarl

Leeftijdsadvies

Het PEGI leeftijdsadvies voor FIFA 23 is PEGI 3. Er zit geen geweld in, of enge beelden of grof taalgebruik.

Wel waarschuwt PEGI dat spelers geld uit kunnen geven in FIFA games en dat ze daar soms ‘willekeurige items’ voor terugkrijgen. Hiermee doelt PEGI op de pakjes kaarten in FIFA’s ‘Ultimate Team’ modus. Je koopt dan een pakje met spelerskaarten maar weet niet welke spelers daar in zitten.

Schermtijd afspreken

In FIFA speel je voetbalwedstrijden. Als je tegen de computer speelt, kun je de wedstrijden op pauze zetten en kun je dus een schermtijd afspreken. Als je online tegen anderen speelt, kan dat niet zo maar (want dan verlies je). Spreek thuis eens af hoeveel potjes ze mogen spelen, als ze online gamen.

Spreek je een aantal potjes af? Check dan bij instellingen hoe lang de wedstrijden duren. Dit kun je namelijk instellen: de kortste optie is 6 minuten en de langste optie is de reguliere speeltijd van 90 minuten. 

Let ook hierop

Geld uitgeven

Er zitten zogenaamde microtransacties en loot boxes in FIFA games. Je kunt er dan nog meer geld aan uitgeven nádat je het spel hebt gekocht. Let bijvoorbeeld op de aanschaf van zogenaamde ‘card packs’. Zo zien ze er uit in FIFA 23:

Deze pakjes met kaarten koop je in de Ultimate Team-modus (FUT), waarin je zelf een team samenstelt. Je koopt de kaarten met FIFA-punten of met virtuele munten die je verdient in de game. Het kopen van punten gaat veel sneller dan het verdienen van munten.

De inhoud van de pakjes is willekeurig, dus je weet  niet wat je voor je geld terugkrijgt.

Wees voorzichtig met het koppelen van betaalgegevens aan de accounts op je spelcomputer. Lees hier hoe je je parental controls hierop in kunt stellen.

Inzicht in speeltijd en uitgaven

Via de functie FIFA Speeltijd (‘Playtime’) kun je bekijken en beperken hoeveel tijd en geld je aan FIFA besteedt. Zo ga je naar FIFA Speeltijd:

Optie 1

 1. Ga naar FIFA 23.
 2. Ga in het hoofdmenu naar de tegel Aanpassen.
 3. Selecteer en ga naar de Speeltijd-tegel en volg de aanwijzingen op het scherm om de optie Gebruiksgegevens speeltijd delen in te schakelen.

Optie 2

 1. Ga naar FIFA 23.
 2. Ga in het hoofdmenu naar de tegel Aanpassen.
 3. Selecteer Online instellingen.
 4. Ga naar Privacy-instellingen.
 5. Schakel de optie Gebruiksgegevens speeltijd delen in.

Online spelen en chatten

Wedstrijden in FIFA kun je offline spelen, tegen de computer, maar ook online tegen andere gebruikers. Als je online speelt kun je met die andere spelers praten. Dat kunnen vrienden zijn maar ook onbekenden.

Er zit geen optie in FIFA om deze chatfunctie uit te zetten, dus moet je de instellingen van de spelcomputer zelf gebruiken.

Kun je de opties voor ‘voice chat’ niet vinden op de PlayStation? Gebruik dan deze tip: laat je kind een Party Chat aanmaken, en stel de audio volledig in op ‘Party Audio’ – nu hoor je niemand die niet in jouw Party zit.