Skip to main content

Wat is Discord? 
Wat zijn de risico’s? En wat kun je doen? 

Discord is een sociaal platform dat zich helemaal richt op contact met anderen. Gebruikers kunnen er chatten via tekst, audio en video. Het is vooral populair onder gamers, die Discord gebruiken om te kletsen terwijl ze samen een game spelen. Er zijn ook servers waar je je bij aan kunt sluiten: servers zijn vaak bedoeld voor fans van eenzelfde onderwerp, bijvoorbeeld van een game of een populaire YouTuber.

Wat is er te zien?

Op Discord kun je een groepsgesprek starten met je vrienden, maar je kunt je dus ook aansluiten bij een server met onbekende leden. Sommige servers zijn alleen voor volwassenen en zijn ‘NSFW’ (Not Suitable For Work oftewel, niet geschikt voor op werk): om deze servers te bekijken moet je aangeven dat je ouder dan 18 bent.

Via Discord kunnen berichten gedeeld worden maar ook afbeeldingen, video’s en links. Mensen kunnen ook hun camera en microfoon aanzetten of iets ‘livestreamen’ door hun scherm te delen.

Wat zijn de risico’s?

Contact met vreemden

Op openbare servers kom je makkelijk in contact met vreemden. Dat kan heel leuk zijn maar zoals met al het online contact met onbekenden, weet je nooit zeker wie er achter een ander scherm zit.

Schadelijke beelden

Op de wat grotere servers zijn vaak zogenaamde ‘moderators’ actief: vrijwilligers die alle berichten een beetje ordenen en kijken of iedereen zich houdt aan de gedragsregels die op sommige servers gelden. Desondanks kan het gebeuren dat je gewelddadige beelden tegenkomt, of pikante afbeeldingen, of grof taalgebruik.

Wat kun je doen?

Afspraken over online veiligheid

Spreek af of jouw kind lid mag worden van een openbare server. Wat voor server is het? Leg uit dat je hier nooit persoonlijke gegevens zoals je naam of foto deelt.

Instellingen

Op Discord kun je onder ‘Privacy en veiligheid’ instellen wie jou een vriendschapsverzoek of bericht kan sturen. Kies je de optie ‘Keep me safe’, dan filtert Discord ook automatisch berichten met zogenaamde ‘expliciete content’. En maak je zelf een server of groepsgesprek aan, dan bepaal jij ook zelf wie daar aan wordt toegevoegd.