Skip to main content

Leeftijdsadvies van PEGI

Wat is PEGI?

PEGI is een soort Kijkwijzer voor games. De maker van Gamewijzer en Kijkwijzer, het NICAM, is één van de twee uitvoerders van het PEGI systeem.

De PEGI pictogrammen vertellen je wat er in een game zit, en wat het leeftijdsadvies is. PEGI zegt iets over hoe schadelijk een game kan zijn voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Het gaat dus niet over hoe moeilijk een spel is.

Je vindt PEGI op de verpakkingen van games, of in de online winkels van Nintendo, PlayStation, Xbox en Google. Ook vind je de adviezen natuurlijk hier op gamewijzer.nl.

Wat kun je met PEGI?

Je kunt het PEGI advies gebruiken om thuis te bepalen of je kind een game mag spelen. Zoek dan ook op wáárom de game een bepaalde leeftijd heeft gekregen. Is het vanwege enge scènes en kan jouw kind daar niet goed tegen? Dan spelen ze de game beter (nog) niet. Is het vanwege grof taalgebruik, en ben jij daar als ouder oké mee? Dan kun je overwegen om de game te kopen. 

Je kunt PEGI ook gebruiken om ouderlijk toezicht in te stellen, of om te bepalen naar welke games je kind mag kijken op YouTube of Twitch.

De PEGI leeftijden

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7_logo

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Ouderlijk toezicht gewenst

Dit PEGI pictogram staat voor ‘ouderlijk toezicht gewenst’ en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor apps met sociale interactie, zoals Instagram, TikTok en Snapchat. Maar het wordt ook gebruikt voor Fortnite en Roblox: twee platforms waarop duizenden games te vinden zijn, allemaal met hun eigen leeftijdsadvies.

  De PEGI inhoudspictogrammen

  In-game aankopen

  De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties.

  Geweld

  De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

  Grof taalgebruik

  Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18.

  Angst

  Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

  Gokken

  De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino’s of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

  Seks

  Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

  Drugs

  De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

  Discriminatie

  Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

   Willekeurige items

   Naast het pictogram voor in-game aankopen staat soms een mededeling dat de in-game aankopen ook willekeurige items bevatten. Het gaat daarbij om loot boxes of virtuele pakjes met kaarten: items waarbij spelers voorafgaand aan de aankoop niet precies weten wat ze zullen ontvangen.

   Meer weten over PEGI?