Skip to main content

League of Legends

League of Legends – ook wel ‘LoL’ – bestaat al sinds 2009 en is gratis te downloaden. Het is een strategische game waarin twee teams van vijf elkaars basis moeten vernietigen. Je kunt chatten en geld uitgeven aan nieuwe personages en skins. De game is ook een populaire e-sport.


Tijdens een potje League bestuur je een champion. Er zijn ruim 150 champions, elk met hun eigen krachten.

Champions vechten tegen elkaar in een speelveld met drie paden. Teams verdelen zich over de paden en veroveren deze beetje bij beetje, tot ze de basis van de tegenstander bereiken. Wanneer je die basis hebt vernietigd, heeft jouw team gewonnen.

League of Legends is een MOBA game: een ‘multiplayer online battle arena’Er komt veel strategie en tactiek bij kijken. Er gebeurt van alles op het scherm en je moet best behendig zijn: het is geen makkelijke game.

Succes op Netflix

De populariteit van ‘LoL’ bereikte een nieuw hoogtepunt na het verschijnen van Arcane, een animatieserie op Netflix. De serie volgt een paar personages uit de game. Het Kijkwijzer leeftijdsadvies voor seizoen 1 van Arcane is 12 jaar en ouder.

Details


PEGI leeftijdsadvies


 • Schermtijd

  Aantal potjes (30-45 minuten)
 • Beschikbaar op

  • PC
 • Uitgever

  Riot Games

Leeftijdsadvies

Het PEGI leeftijdsadvies voor League of Legends is 12 jaar en ouder omdat er geweld in zit. Het geweld is gericht op mensen en fantasie-figuren, maar is niet echt realistisch. Word je verslagen, dan val je neer en verdwijn je uit beeld. Daarna kun je gewoon opnieuw het veld in rennen. Er is geen bloed te zien. 

Sommige personages gebruiken geweren of zwaarden. Anderen gebruiken toverspreuken en vuurballen. 

PEGI 7_logo

Schermtijd afspreken

Spreek thuis eens af hoeveel potjes League of Legends je kind mag spelen. Dit werkt soms beter dan een strikte schermtijd in minuten, want LoL kan niet zo maar op pauze. Als je midden in een potje stopt, laat je je team in de steek. De kans is groot dat ze dan verliezen, of moeten opgeven.

Een potje League of Legends duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Let ook hierop

Geld uitgeven

League of Legends is gratis te downloaden. Maar in de game kun je met echt geld ‘RP’ (‘Riot Points’) kopen: een virtuele munt waarmee je extra personages, skins of een ‘event pass‘ koopt. Een ‘event pass’ geeft een periode lang extra beloningen wanneer je bepaalde missies voltooit. 

Sommige dingen in de shop van League of Legends zijn tijdelijk verkrijgbaar. Er staat dan bijvoorbeeld bij: “Zie je iets wat je leuk vindt? Zorg dan dat je het koopt voor de tijd om is!” 

Overzicht van de virtuele munt RP, te koop in de shop van League of Legends
Overzicht van de event pass beloningen in League of Legends

Dagelijkse beloningen

Er zitten meer dan 150 champions in League of Legends, maar je hebt automatisch toegang tot slechts een páár daarvan. Wil je er meer, dan kun je ze kopen. Ook speel je champions vrij als je elke dag speelt.

Online spelen en chatten

Communicatie met je team is belangrijk in League of Legends, zeker op hoog niveau. Chatten met je teamgenoten kan via tekst of audio. 

Chatten is niet verplicht, maar aan tekst-chat ontkom je bijna niet: er is altijd een chat-scherm zichtbaar tijdens een potje League of Legends. Daar kunnen vervelende berichten in verschijnen. 

Een paar tips voor het omgaan met chat in LoL:

 • Stel in of je alleen berichten van vrienden wil zien, van iedereen in je team of ook van de tegenstander. Dat doe je via Settings > In-game > Interface.
 • Een filter voor grof taalgebruik zet je aan of uit via Settings > Client > Chat & Friends.
 • Wil je een vervelende speler blokkeren? Dan kan dat via Settings > Client > Block List. 

E-sports

League of Legends is een populaire e-sport. Het jaarlijkse wereldkampioenschap is een enorm evenement, inclusief uitverkocht stadion, prijzengeld en livestreams met commentatoren en meer dan 100 miljoen (!) kijkers.