Skip to main content

Clash of Clans

Clash of Clans is een mobiele game van de makers van Brawl Stars. Je bouwt een leger op en valt anderen aan. Veel spelers sluiten zich aan bij een clan: een groep die samen vecht tegen andere clans. Je kunt chatten met clanleden en je kunt geld uitgeven aan extra’s die jou een voordeel opleveren. 


Spelers bouwen een dorpje dat ze moeten verdedigen met hun leger. In het dorp plaats je goudmijnen, een trainingskamp voor troepen, een herberg, en nog veel meer. Andere spelers kunnen jouw dorpje aanvallen. Je verliest dan goud en elixir: kostbare materialen die je nodig hebt om te bouwen.

Hoe sterker je wordt in Clash of Clans, hoe meer troepen en gebouwen je kunt neerzetten. Alles in de game kost goud, elixir of edelstenen: het bouwen van muren, het trainen van troepen en het aanvallen van anderen. Goud, elixir en edelstenen kun je sparen door te spelen, maar je kunt ze ook bijkopen met echt geld.

Details


PEGI leeftijdsadvies


  • Schermtijd

  • Beschikbaar op

    Google Play Store, App Store
  • Uitgever

    Supercell

Leeftijdsadvies

 Er zit mild geweld in Clash of Clans. Het PEGI leeftijdsadvies is daarom 7 jaar en ouder.

Vechtende poppetjes zoals tovenaars, boogschutters en draken bewegen automatisch naar hun doelen. Je ziet ze zwaaien met hun wapens maar niemand raakt zichtbaar gewond. Er is geen bloed te zien en gedode figuurtjes verdwijnen uit beeld. Het is allemaal niet realistisch. 

PEGI 7_logo

Schermtijd afspreken

In Clash of Clans voer je aanvallen uit op andere dorpjes. Je krijgt 3 minuten de tijd per aanval: alles wat je binnen die tijd rooft, mag je houden. Na 3 minuten houdt je aanval automatisch op en ga je terug naar je eigen dorp. 

Zit je kind niet middenin een aanval? Dan kan de game gewoon worden afgesloten, zonder dat ze iets verliezen. 

Let ook hierop

Geld uitgeven

In Clash of Clans geef je goud, elixir en edelstenen uit. Met goud kun je spelers aanvallen, met elixir versterk je nieuwe gebouwen en met edelstenen versnel je de wachttijd op bijvoorbeeld een nieuw kanon. Duurt het normaal gesproken 1 uur om een kanon te bouwen? Dan kan het ook in één seconde als je 20 edelstenen betaalt. 

Goud en elixir verzamel je automatisch: elke minuut komen er een aantal muntjes binnen. Heb je nú goud of elixir nodig? Dan koop je dat met edelstenen, en edelstenen zijn schaars: je verdient er maar een paar per dag. Maar méér edelstenen kun je kopen – met écht geld. 

Clash of Clans kún je spelen zonder geld uit te geven. Alleen moet je dan flink wat geduld hebben. De game maakt het aantrekkelijk om geld uit geven aan microtransacties, zeker als je op hoog niveau wil spelen. En dát is het verdienmodel van de makers van deze free-to-play game. 

Wil je dat je kind géén geld uitgeeft in Clash of Clans? Koppel dan geen betaalgegevens aan hun apparaat, of stel ouderlijk toezicht in. 

Online spelen en chatten

Als je je aansluit bij een clan, dan kun je daarin met andere spelers chatten. Dat kunnen vrienden zijn, maar ook vreemden: sommige clans zijn ‘open’ voor iedereen, bij andere clans kun je alleen als je een uitnodiging hebt.

Scheldwoorden worden automatisch gecensureerd. Er zijn ook ‘Family Friendly’ clans.

Menu met informatie over het aansluiten bij een clan