Skip to main content

Leeftijdsadvies in
app-stores

In winkels en op de consoles van Nintendo, Sony en Microsoft vind je op elke game een leeftijdsadvies van PEGI. Maar wist je dat de PEGI leeftijdsadviezen ook in de Google Play Store te vinden zijn? In de App Store van Apple zie je ze dan weer niet. Hoe zit dat? En wat kun je met deze adviezen?

Google Play Store

Op Android-toestellen kun je apps en games downloaden via de Google Play Store. Bij al deze apps vind je een PEGI leeftijd.

Die leeftijd wordt bepaald door een vragenlijst die de maker van de app zelf invult. Dat gaat via IARC, een internationale organisatie waar PEGI bij aangesloten is. Ook mensen die een game maken in Fortnite, gebruiken IARC om het leeftijdsadvies te bepalen.

Nadat de app is uitgebracht of als er een klacht over is, controleert iemand van PEGI de vragenlijst. Zij kijken of de app goed is geclassificeerd. Zo niet, dan wordt de leeftijd direct aangepast.

Mis je een game?

Op gamewijzer.nl vind je heel veel games. Ook populaire mobile games die op de Google Play Store of App Store staan. Maar niet álles staat er op. Kun jij een mobile game niet vinden, waar je méér over wil weten? Vertel het ons!

App Store

De App Store van Apple, beschikbaar op iPhones en iPads, laat géén PEGI leeftijdsadviezen zien. Apple heeft namelijk een eigen classificatiesysteem. De App Store geeft aan of iets voor 4, 9, 12 of 17 jaar en ouder is.

De leeftijden in de App Store wijken soms af van de PEGI-leeftijd. Bijvoorbeeld: Brawl Stars heeft een PEGI 7 advies in de Google Play Store, maar een 9+ advies in de App Store. 

Leeftijden gebruiken voor ouderlijk toezicht

Leeftijdsadviezen vertellen je iets over de inhoud van een app of game. Zit er bijvoorbeeld geweld in, en is dit licht of zwaar geweld? De adviezen zijn een hulpmiddel. Als ouder of opvoeder kun je het leeftijdsadvies gebruiken om te bepalen of je kind iets mag spelen.

Via ouderlijk toezicht kun je dit instellen op het apparaat dat je kind gebruikt. Voor de Google Play Store gebruik je hiervoor de app Family Link. Op iOS-apparaten gebruik je de instellingen van je ‘Delen met gezin’-groep.