Skip to main content

Gamewoordenboek

Mis je een woord in deze lijst? Laat het ons weten

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Battle royale

Een battle royale is een game waarin meerdere spelers tegen elkaar vechten tot er één iemand over blijft. Die persoon heeft dan gewonnen. In Fortnite heet zo’n overwinning een Victory Royale.

Wanneer je een battle royale speelt kan dat heel kort duren (als je meteen afvalt) of heel lang (als je tot het eind overblijft). 

Voorbeelden van battle royale games zijn:

Fortnite

Fall Guys

Brawl Stars

Camping

In online multiplayer games kom je soms een camper tegen. Ook kun je beschuldigd worden van campen

Iemand die campt blijft op dezelfde plek rondhangen, en haalt daar meestal voordeel uit. Dit wordt gezien als onsportief. Het kan frustrerend zijn om te spelen tegen een camper

Games waarin campers actief zijn, zijn:

Fortnite

Creeper

Een creeper is een vijand in Minecraft. Dit groene wezen is stil, tot hij bij je in de buurt is: dan begint hij te sissen en explodeert hij. Dit kan best spannend zijn voor jonge spelers.

Creepers kom je alleen tegen in Minecraft als je op ‘survival mode’ speelt. 

Dailies

Zie ook: reset.

Zegt je kind dat ‘ie nog dailies moet doen? Dan moeten er taken worden voltooid vóór er een timer afloopt. Doe je je dailies niet, dan loop je een prijs mis. 

Veel games bieden dagelijks nieuwe beloningen aan als je die dag een opdracht afrondt. Zoals: ‘win 3 potjes’ of ‘haal 1000 punten’. Na een dag worden de opdrachten en prijzen vernieuwd.

Voorbeelden van games met daily quests, challenges en missies zijn:

Discord

Discord is een sociaal platform dat zich helemaal richt op contact met anderen. Gebruikers kunnen er chatten via tekst, audio en video. Het is vooral populair onder gamers, die Discord gebruiken om te kletsen terwijl ze samen een game spelen. 

DLC

DLC staat voor downloadable content. DLC is een stukje ‘extra game’ dat vaak later wordt toegevoegd, als de game al een tijdje uit is.

Bijvoorbeeld: in Mario Kart 8 Deluxe kun je op 48 verschillende kartbanen racen. Later zijn er nóg eens 48 banen toegevoegd: die zijn los als DLC te koop. Ook voor Disney Dreamlight Valley koop je voor extra geld een uitbreiding.

Soms is DLC gratis. En soms gaat het niet om extra inhoudelijke content maar bijvoorbeeld om extra outfits, wapens of huisdieren. 

Farmen

Zie ook: grinden

‘Farmen’ in een game betekent steeds dezelfde dingen doen om materialen te verzamelen. Met die materialen kun je bijvoorbeeld wapens maken. Of een ander voorbeeld: in LEGO Fortnite kun je hout farmen om een huis te bouwen.

‘Farmen’ is vergelijkbaar met ‘grinden’. ‘Grinden’ is gericht op sterker worden, bijvoorbeeld door XP te verdienen, en ‘farmen’ richt zich op het verzamelen van specifieke items. Maar in beide gevallen herhaal je een actie of taak continu om je doel te bereiken. 

Overzicht van gratis games op de PlayStation Store

LEGO Fortnite

First-person shooter (FPS)

FPS staat voor ‘first-person shooter’. Het is een type schietspel waarin je speelt vanuit het perspectief van de hoofdrolspeler. Je ziet alleen je handen in beeld, en het wapen dat je vasthoudt. 

Voorbeelden van first-person shooters zijn:

Frames per seconde (FPS)

FPS kan ook staan voor ‘frames per seconde’, oftewel het aantal beelden per seconde in een video. Hoe hoger de FPS, hoe vloeiender de bewegingen in beeld. Bij snelle, competitieve games als Call of Duty is een hogere FPS voordelig, omdat je je camera snel heen en weer beweegt en scherp wil zien.

Free-to-play (F2P)

Free-to-play games kun je gratis downloaden en spelen. De makers van deze spellen verdienen dus niets aan de verkoop van de games zelf. In plaats daarvan hebben ze vaak advertenties, of zogenaamde microtransacties (in-game aankopen). Voor een paar euro koop je dan een leuke outfit, een extra personage of een ‘season pass‘.

Free-to-play games zijn heel populair. De drempel om ze te spelen is tenslotte heel laag. Bekende voorbeelden van free-to-play games zijn:

Overzicht van gratis games op de PlayStation Store

Gacha

Zie ook: loot box

Gacha-systemen zijn vergelijkbaar met loot boxes: ze draaien ook om de káns op een prijs, en de prijs is altijd een verrassing. Gacha vind je vooral in (gratis) mobile games van Aziatische makers. 

De oorsprong van gacha ligt in Japan, waar je willekeurig speelgoed uit gashapon automaten kan trekken. Bij gacha koop je tickets of lootjes om een aantal keer te trekken, en vaak staat er een kansberekening bij: ‘gebruik 10 lootjes en krijg gegarandeerd een wapen van level 50!’

Voorbeeld van gacha in de game Genshin Impact

Genshin Impact

Griefing

‘Griefing’ is het expres lastigvallen van andere spelers in een online game. Bijvoorbeeld in Minecraft, door het bouwwerk van anderen te slopen. Of in GTA Online, door anderen expres (en onnodig) neer te schieten. 

Je kunt griefers vaak rapporteren of blokkeren, als je last hebt van hun pestgedrag. Maar de beste manier om ze te ontwijken, is door offline te spelen.

Overzicht van gratis games op de PlayStation Store

Grinden

Zie ook: farmen, level up, XP

‘Grinden’ betekent steeds dezelfde taken uitvoeren of vijanden verslaan om XP (punten) te verzamelen en sterker te worden.

Het verschil met ‘farmen‘ is dat je je daarbij richt op het verzamelen van bepaalde items. Bij ‘grinden’ ben je vooral bezig met levelen en sterker worden.

Genshin Impact

Let’s play

‘Let’s plays’ zijn videos op YouTube en Twitch waarin je kijkt hoe iemand anders een game speelt. 

Meestal geeft degene die speelt ook commentaar. Als de video live gestreamd wordt, is er ook vaak een actieve chat waarin kijkers reageren op de game (of op elkaar). Het taalgebruik in het commentaar of in de chat kan qua geschiktheid afwijken van de game die gespeeld wordt.

Kijken hoe anderen gamen is erg populair onder kinderen en jongeren

Level up

Zie ook: XP

Je level is je niveau in een game. Als je ‘max level’ bent, ben je het allersterkst. Om sterker te worden en ‘level up’ te gaan gebruik je meestal een puntensysteem. Hoe hoger je level, hoe moeilijker het vaak wordt om nóg een level omhoog te gaan. Bijvoorbeeld: van level 1 naar level 2 gaan kost 10 XP maar van level 10 naar level 11 kost 500 XP. 

Brawl Stars

Loot box

Een loot box is een soort schatkist. Je weet nooit van tevoren wat er in een loot box zit. Je weet dus niet wat je koopt.

Een loot box openen gaat gepaard met vrolijke en spectaculaire geluidjes en kleurtjes. Soms kun je loot boxes winnen, soms moet je ze kopen. 

Games waarin je loot boxes kunt vinden zijn:

FIFA 23

Op YouTube geven populaire streamers veel geld uit aan card packs

Microtransactie

Een microtransactie is een kleine aankoop die je in een game kunt doen, met écht geld. Je vindt microtransacties vooral in gratis games. De maker verdient dan niet aan de verkoop van de game, maar aan de microtransacties. 

Door ouderlijk toezicht in te stellen voorkom of beperk je dat je kind geld uitgeeft in een game. PEGI waarschuwt voor games waar je aankopen in kunt doen.

MMO

MMO staat voor ‘massive multiplayer online’. Het is een type game waarin je online met en/of tegen anderen speelt.

Het gaat om games die echt met duizenden of soms miljoenen mensen tegelijk worden gespeeld. In MMO’s kun je je vaak aansluiten bij kleine clubjes met andere spelers. Ook kun je vrijwel altijd met anderen chatten. 

World of Warcraft

MOBA

MOBA staat voor ‘multiplayer online battle arena‘. Het is een type actiegame waarin twee teams tegen elkaar vechten. Meestal heeft elk team 5 spelers, en heeft elke spelers een eigen tactische rol. In de meeste MOBA games moet je elkaars basis vernietigen. Is je basis vernietigd, dan heb je verloren en eindigt het spel. 

Een bekend voorbeeld van een MOBA game is League of Legends.

Screenshot van League of Legends gameplay

Nerf

Zie ook: OP (overpowered).

Als een wapen, personage of ander item in een game zó sterk is dat het oneerlijk wordt, wordt het ‘generfed’.  Het wordt dan iets minder sterk gemaakt. Iets ‘nerfen’ doet een game-maker vaak als veel spelers klagen dat het ‘OP‘ is.

Screenshot van League of Legends gameplay
Bron: Dexerto

OP (overpowered)

Zie ook: nerf.

OP (spreek uit: ‘oh pie’) staat voor ‘overpowered‘. Soms zijn wapens of personages in een game zó sterk, dat het bijna oneerlijk is voor spelers zonder dat wapen of personage.

Iets dat echt ‘OP’ is wordt vaak ‘generfed‘ door de game-maker: het wordt dan minder sterk gemaakt.

Bron: Gamerant

Pay-to-win (P2W)

Games die ‘pay to win’ zijn, of elementen hebben die ‘pay to win’ zijn, geven spelers die geld uitgeven een voordeel ten opzichte van spelers die géén geld uitgeven. Bijvoorbeeld omdat je met echt geld een supersterk wapen kunt kopen en anderen daarmee makkelijk verslaat.

PEGI

PEGI staat voor Pan-European Game Information. Het is een soort ‘Kijkwijzer voor games’ en wordt in heel Europa gebruikt. Je vindt de leeftijdsadviezen van PEGI online en in de winkel, op de voor- en achterkant van gamedoosjes. 

Play-to-earn (P2E)

Dat klinkt goed: geld verdienen door te gamen. Sinds de opkomst van blockchain technologie en NFT’s zie je af en toe games  die hiermee adverteren. 

Items die je in P2E games verzamelt kun je kopen, verkopen of verhandelen. Dit is niet eenvoudig en al helemaal niet zonder risico. 

Om te verdienen aan het spelen van P2E games, moet je een crypto-wallet hebben en deze aan je account verbinden. In Nederland is het niet toegestaan om in crypto te beleggen als je onder de 18 bent.

Reset

Zie ook: dailies.

Soms kun je in een game een dag, week of seizoen lang prijzen verdienen. Bijvoorbeeld omdat je binnen die tijd bepaalde opdrachten uitvoert of een bepaald niveau haalt. Daarna is er een reset en worden de prijzen en taken vervangen door nieuwe.

Als je zo’n tijdelijk beschikbare prijs wil winnen, is er dus tijdsdruk om deze vóór de reset te halen. Anders loop je de prijs mis, of is je beloning minder hoog.

Role-playing game (RPG)

Een RPG is een game waarin je in de huid kruipt van een van de hoofdpersonen. Letterlijk betekent het: rollenspel.

Veel RPGs hebben een fantasy of sci-fi setting. De nadruk ligt op het verhaal en op de ontwikkeling van personages. 

Voorbeelden van RPGs zijn:

Hogwarts Legacy

Season pass

Ook wel: battle pass.

Een season pass is een soort seizoenskaart voor een game. De pass is een beperkte tijd geldig – hoe lang verschilt per game – en geeft je gedurende die tijd recht op extra beloningen.

Een season pass koop je met echt geld. Je vindt ze in verschillende games, onder verschillende namen: 

Fortnite (Battle Pass)

Brawl Stars (Brawl Pass)

Rocket League (Rocket Pass)

Skin

Een skin is een ander woord voor het uiterlijk van je personage, je outfit, je wapen of je auto. Skins zijn vaak te koop voor echt geld, of je kunt ze winnen. Niet alle skins zijn even makkelijk te krijgen en sommigen zijn zeldzamer of duurder dan anderen.

Games waarin het populair is om een andere skin te hebben zijn:

Twitch

Twitch is een streamingdienst voor games. Mensen die een game spelen zenden dit live uit via Twitch en trekken soms miljoenen kijkers, die met elkaar kunnen chatten.

V-Bucks

V-Bucks zijn virtuele munten in Fortnite. Je gebruikt ze om nieuwe outfits, wapens en dansjes te kopen.

Je koopt V-Bucks online maar je kunt ook tegoedkaarten kopen in de speelgoedwinkel of supermarkt.

Victory Royale

Zie ook: battle royale.

‘Een Victory Royale halen’: dat doe je door als laatste speler over te blijven in een potje Fortnite: Battle Royale

Walkthrough

Ben je de weg kwijt in een game? Is een puzzel te moeilijk of wil je zeker weten dat je alle items in een level hebt gevonden? Dan kun je een walkthrough opzoeken.

Een walkthrough is een soort handleiding. Het legt stap voor stap uit hoe je een game speelt. Er zijn video walkthroughs en geschreven walkthroughs.

Het kan frustrerend zijn als je niet verder komt in een game. Loopt jouw kind hier tegenaan? Zoek dan eens samen een walkthrough op.

IGN Hogwarts Legacy walkthrough

XP

Zie ook: level up, grinden

XP (ook wel EXP) staat voor ‘experience‘: Engels voor ‘ervaring’. Hoe méér XP en ervaring je hebt, hoe hoger je level. Dit puntensysteem werkt in steeds groter wordende trappen. In het begin van een game heb je maar een béétje XP nodig om ‘level up’ te gaan, maar geleidelijk wordt dat méér. 

In veel games kun je XP ‘farmen’ of ‘grinden’.

Call of Duty