Skip to main content

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (GTA 5) is een game voor volwassenen. Er komt criminaliteit in voor, extreem veel geweld, seks en drugs, grof taalgebruik en meer. De game is al jarenlang populair, onder andere vanwege GTA Online: een aparte, online versie van GTA 5 die zich in dezelfde wereld afspeelt.


In GTA 5 volg en bestuur je drie verschillende personages: een jong lid van een straatbende, een gepensioneerde bankovervaller en een psychopaat. Zij raken in de problemen met de overheid en de entertainment industrie, en moeten een reeks gevaarlijke overvallen plegen om te overleven in de meedogenloze stad Los Santos.

Details


PEGI leeftijdsadvies

18ViolenceBad LanguageGamblingIn-Game Purchases

 • Schermtijd

  Game kan op pauze

 • Beschikbaar op

  • Xbox Series X|S (15/03/2022)
  • PlayStation 5 (15/03/2022)
  • XBox 360 (17/09/2013)
  • Xbox One (18/11/2014)
  • Playstation 3 (17/09/2013)
  • PlayStation 4 (18/11/2014)
  • PC (24/03/2015)
 • Uitgever

  Take2 Interactive Software Europe ltd

GTA Online

Als je GTA 5 installeert, krijg je automatisch ook toegang tot GTA Online. GTA Online speelt zich af in dezelfde wereld als GTA 5. Maar waar je in GTA 5 een verhaallijn volgt, kun je in GTA Online eindeloos vrij rondlopen en op (crimineel) avontuur gaan. Er lopen ook andere spelers rond waarmee je moet dealen tenzij je je instellingen op ‘solo mode’ zet.

Net als GTA 5 draait GTA Online om criminaliteit, geld en reputatie.

Screenshot uit GTA Online

Leeftijdsadvies

Het PEGI leeftijdsadvies voor GTA 5 is 18 jaar en ouder. Er zit veel extreem geweld in, waaronder martelscènes en geweld tegen gegijzelde en weerloze mensen. Je kunt onschuldige voorbijgangers aanrijden of neerschieten. Het geweld komt expliciet in beeld, dus met veel detail en bloed. 

Naast geweld zit er in GTA 5 veel grof taalgebruik, waaronder seksuele en discriminerende termen. Je kunt leren gokken in een realistisch casino. Spelers kunnen prostituees inhuren en zien hoe hun personage – weliswaar gekleed – wordt bevredigd. En tot slot komen er meerdere scènes voor waarin alcohol en/of drugs worden gebruikt.

Schermtijd afspreken

GTA 5 kan op elk moment op pauze. Je kunt dus een schermtijd in minuten afspreken.

In sommige games kun je beter een aantal potjes afspreken, omdat de games niet zo maar op pauze kunnen. Dat is voor GTA 5 dus niet nodig.

Let ook hierop

Geld uitgeven

In GTA 5 zelf kun je geen écht geld uitgeven. Maar vanuit het hoofdmenu kun je wel eenvoudig overschakelen naar GTA Online: daarin kun je geld uitgeven aan Shark Cards en GTA$, waarmee je dan nieuwe kleding, auto’s en wapens kunt kopen.

Als je op de PlayStation 5 of Xbox Series S|X speelt, kun je vanuit het hoofdmenu ook lid worden van GTA+. Leden van GTA+ krijgen elke maand zakgeld in GTA Online en krijgen toegang tot allerlei extra’s. Dit abonnement kost 6 euro per maand. Het is dus bedoeld voor GTA Online, maar ook aan te schaffen vanuit GTA 5.

Online spelen en chatten

In GTA 5 zelf kun je niet chatten met anderen. Maar net als met het uitgeven van geld, kun je vanuit GTA 5 makkelijk overschakelen naar GTA Online. En daarin kun je wèl praten met andere spelers, zodra je een introductie hebt doorlopen. 

Ook worden spelers regelmatig gewezen op de Social Club van GTA-maker Rockstar Games. Wie lid wordt van de Social Club, kan online filmpjes delen met anderen, een ‘crew’ aanmaken of lid worden van een openbare crew, en deelnemen aan allerlei  evenementen zoals autorace-toernooien in GTA Online.