Skip to main content

Five Nights at Freddy’s

Five Nights at Freddy’s (FNaF) is een bloedstollende horror game. Er zijn meerdere delen van. In elk deel ben je de bewaker van een enge pizzatent waar ’s nachts robot-achtige speelgoedwezens tot leven komen. De games staan bekend om hun enge sfeer en schrikeffecten (‘jump scares‘). Ook onder YouTubers is Five Nights at Freddy’s populair, en er zelfs een film die op de games gebaseerd is.


Screenshot van de control room van waaruit spelers het restaurant in Five Nights at Freddy's bewaken.

In Five Nights at Freddy’s moet je vijf nachten lang een pizzarestaurant bewaken. Ondertussen proberen levensgrote ‘animatronic’ karakters, zoals Freddy Fazbear, je bang te maken en aan te vallen. Als speler zit je vast in een kamertje waar je camera’s gebruikt om de bewegingen van de animatronics te volgen. Door handig gebruik te maken van elektriciteit en deuren kun je voorkomen dat de enge karakters jou bereiken.

De game is erg spannend en dingen kunnen heel plots voor je neus of op de camera’s verschijnen. Die plotselinge momenten, waar je je als speler rot van schrikt, heten jump scares. Naast griezelige momenten draait de game om het verzinnen van een slimme strategie om te overleven.

Details


PEGI leeftijdsadvies

12Horror

  • Schermtijd

    Game kan op pauze
  • Beschikbaar op

    • PlayStation 4 (03/02/2020)
  • Uitgever

    Clickteam USA, LLC

Leeftijdsadvies

Het PEGI leeftijdsadvies voor alle games in de Five Nights at Freddy’s reeks is 12 jaar en ouder. Er hangt een enge, duistere sfeer en er zijn veel plotselinge schrikmomenten en griezelige geluidseffecten. De karakters die achter spelers aan zitten zien er ook niet bepaald vriendelijk uit.

Als de poppen spelers te pakken krijgen, gaat het scherm op zwart. Daaruit kun je opmaken dat de speler vermoord is, maar geweld komt nooit direct in beeld. Er is ook geen sprake van bloederige scènes of typische horror-elementen zoals lijken of personages die doodsangsten uitstaan.

Schermtijd afspreken

Je kunt thuis een schermtijd in minuten afspreken. Het spel kan tussentijds worden opgeslagen en afgesloten, zonder iets te verliezen.

Sommige games kunnen niet zo maar op pauze, omdat je wedstrijdjes speelt die je verliest zodra je stopt. Dat geldt niet voor Five Nights at Freddy’s. 

Let ook hierop

Geld uitgeven

In de mobiele versies van Five Nights at Freddy’s kun je geld uitgeven aan een paar kleine extra’s. Via een zogenaamde microtransactie kun je knuffels kopen voor op je bureau in het spel. Ook kun je een ‘cheat mode’ kopen waardoor de game iets makkelijker wordt.

Dit soort in-game aankopen zitten niet in de console en PC versies.

Populair op YouTube

Five Nights at Freddy’s is onder andere bekend geworden dankzij populaire YouTubers. Zij plaatsen video’s waarin je ziet hoe zij de game spelen en hoe spannend ze het vinden.

Dit soort video’s worden soms wel miljoenen keren bekeken. Kinderen kunnen daardoor bekend zijn met de game en de enge beelden, zonder dat ze het ooit zelf hebben gespeeld.

Thumbnail waarop YouTuber 8Bit Ryan bang kijkt tijdens het spelen van Five Nights at Freddy's

YouTuber 8-BitRyan in één van zijn Five Nights at Freddy’s video’s.