Skip to main content

Minecraft

Minecraft is al jarenlang populair. Het is een soort grote blokkendoos waarin spelers kunnen bouwen wat ze maar willen. Afhankelijk van welke spelmodus je kiest, kunnen er enge beelden in zitten. Als kinderen gaan spelen op een publieke server kunnen ze ook chatten met vreemden of geconfronteerd worden met online pesten of grof taalgebruik.


Minecraft draait vooral om creativiteit en kan op verschillende manieren gespeeld worden. De meest toegankelijke manier is Creative Mode: hierin heb je oneindig veel blokken en kun je dus oneindig bouwen. In Survival Mode verzamel en bouw je terwijl je te maken krijgt met allerlei gevaren, zoals vijanden. In deze modus kan een speler doodgaan en bovendien schrikken van monsters zoals ‘creepers’.

Naast het ‘gewone’ Minecraft zijn er varianten te koop, zoals:

Screenshot uit Minecraft Legends

Minecraft Legends

Actiegame waarin spelers de wereld moeten redden van een leger boze ‘piglins’. Het spel is in typische Minecraft-stijl vormgegeven en je moet bouwen, materiaal zoeken en vechten. 

Minecraft Dungeons

In Minecraft Dungeons vecht je (alleen of samen met anderen) tegen vijanden in allerlei donkere grotten. Er ligt meer nadruk op vechten en er is geen creatieve modus waarin je met blokken bouwt.

Minecraft: Story Mode

Avonturengame die bestaat uit meerdere ‘afleveringen’. Elke aflevering bestaat uit een interactief verhaal waarin je items verzamelt, puzzels oplost en met personages praat. Spelers kunnen niet vrijuit bouwen, je volgt hier echt een verhaal.

Details


PEGI leeftijdsadvies

7ViolenceFear

  • Schermtijd

    Game kan op pauze

  • Beschikbaar op

    • PC (30/03/2022)
  • Uitgever

    Xbox Game Studios

Leeftijdsadvies

Het PEGI leeftijdsadvies voor Minecraft is 7 jaar en ouder. Dat advies is vooral gebaseerd op de Survival Mode, waarin je tegen vijanden vecht en waarin monsters zitten die voor sommige kinderen eng kunnen zijn. Er zijn inmiddels allerlei uitbreidingen op Minecraft uitgekomen, zoals Minecraft Dungeons en Minecraft Story Mode: de meeste uitbreidingen hebben hetzelfde leeftijdsadvies (PEGI 7), maar een páár worden afgeraden voor kinderen onder de 12, vanwege grof taalgebruik.

PEGI 7_logo

Schermtijd afspreken

Je kunt thuis afspraken maken over schermtijd in deze game. Je kunt Minecraft via het hoofdmenu op pauze zetten en tussentijds opslaan. 

Let ook hierop

Geld uitgeven

In Minecraft kun je echt geld uitgeven aan Minecoins. Met deze virtuele munten kun je extra’s kopen in de Minecraft Marketplace: een winkel vol DLC zoals leuke skins, meubeltjes en mini-games.

De DLC die je kunt kopen in de Minecraft Marketplace zijn vaak door andere spelers gemaakt.

Spelen en praten met anderen

Je kunt Minecraft in je eentje spelen of met anderen. Dat laatste doe je op servers: met vrienden speel je op een privé server en met vreemden op een publieke server. Op zo’n server kun je de poppetjes van andere spelers zien en met hen communiceren via chat. Er zitten geen parental controls in Minecraft: wil je voorkomen dat je kinderen met onbekenden praat, dan zul je dus moeten afspreken dat ze niet op publieke servers spelen.

Pestkoppen

Op sommige publieke servers lopen pestkoppen rond die bekend staan als ‘griefers’: zij vinden het leuk om de bouwwerken van andere spelers expres kapot te maken. Er zijn gelukkig ook kindvriendelijke publieke servers die dat pestgedrag niet toestaan.